Kost och huden

Vissa hävdar att hudens mående till stor del beror på vad vi äter. Till exempel så har det hävdats att choklad kan orsaka akne, vilket sedan länge är en myt som motbevisats. Men visst påverkas huden, precis som alla andra organ, av det som vi stoppar i oss.

Gröna grönsaker som till exempel broccoli innehåller flera viktiga ämnen. Vitamin E är ett av dessa ämnen, och just detta vitamin är viktigt för att bromsa hudens åldrande. Dess inblandning i kroppens kemiska processer är så viktig att Kungliga Vetenskapsakademin 1938 gav Nobelpriset till en forskare som kartlagt det.

Om man får i sig för lite vätska så märks det på huden. Faktiskt så är ett av de första tecknen på uttorkning att huden förlorar sin elasticitet. Det är detta som en läkare kontrollerar genom att nypa försiktigt i huden. Om huden inte går tillbaka tillräckligt snabbt efter nypet så är detta ett tecken på vätskebrist.

Fet fisk, som till exempel lax, har ett högt innehåll av viktiga fettsyror. Framförallt är det omega-3 som de feta fisksorterna är särskilt rika på.

De nämnda fettsyrorna spelar många viktiga roller i kroppen, och är på flera sätt inblandade när det gäller hudens hälsa. Omega-3 gör att de inflammationer som kan uppstå i huden (som vid till exempel akne) effektivt kan bekämpas.

Fettsyror från fet fisk kan också hjälpa kroppen att bilda ämnen som kollagen och elastin. Dessa ämnen är i sin tur de som ger huden dess smidighet och gör att den ser yngre ut.

Både valnötter och sojabönor innehåller omega-3 i rikliga mängder. Detta kan vara bra att känna till för den som äter vegan-kost.