Märkliga knep för bättre hud

Under perioder i historien så har olika ideal fått råda – detta gäller både klädmodet och hur huden skulle vara. På 1600-talet var det i Europa inne att vara vitsminkad medan det under 1980-talet var högsta mode att vara riktigt solbränd. I alla tider verkar det dock ha varit högsta ideal att ha en hy som utstrålar ungdom och hälsa. Här kommer några historiska märkligheter som använts för att få till just det.

Elisabet Báthory var en ungersk adelskvinna, grevinna närmare bestämt, som levde under 1500-talet. Hon beskrivs som en av världshistoriens värsta seriemördare. Det finns uppgifter om att hon torterade och mördade över 600 unga kvinnor.

Anledningen ska enligt utsago vara att Báthory fått för sig att blodet från de unga kvinnorna ska ha varit ett elixir för hennes hud. Hon ansåg att hennes hud blev ljusare och yngre när hon smörjde in sig med de mördade flickornas blod.

En modern metod för att få till riktigt intensiv lyster är att använda en hudkräm som bland annat innehåller honung och gift från bin. Teorin är att man genom att lura huden att tro att den blivit stucken kan få kroppen att producera ny, friskare hud. Denna metod har sitt ursprung i USA.